קלקול קיבה הוא אחת הסיבות הנפוצות ביותר לכלבים לפנות לווטרינר שלהם. עם זאת, לא כל בעיות הקיבה אצל כלבים דומות. בעוד שבעיות עיכול רבות נראות דומות, למעשה ישנן סיבות רבות ושונות ומצבים בריאותיים בסיסיים (הנעים בין קל לחמור מאוד) שעלולים להוביל לתסמינים כמו הקאות או שלשולים.
הנה כמה דברים שחשוב לדעת על בעיות בבטן של כלב.
תסמינים של בעיות עיכול בכלבים
בעיות במערכת העיכול מתייחסות להפרעות בקיבה (גסטרו) או במעיים, או בעיות עיכול אחרות. להלן הסימנים הנפוצים ביותר שתראו אם לגור שלכם יש קלקול קיבה.

- הֲקָאָה
- שלשול, עם או בלי דם או ריר
- עצירות
- גזים מוגברים או גזים
- חוסר תיאבון
- ירידה במשקל
- חום
- התייבשות
- כאבי בטן (ייתכן שתבחין ביציבה שפופה, תנוחת "מתפללת" כשהגפיים הקדמיות והחזה על הרצפה בזמן שהקצה האחורי מורם, או צרחות כשאתה מנסה להרים את הגור שלך)
- הגדלה/התפשטות של הבטן
- מצוקה או חוסר יכולת להרגיש בנוח
זכור שלכלבים בדרך כלל לא יהיו את כל התסמינים הללו בבת אחת, כך שאפילו רק אחד או שניים מהסימנים הללו יכולים להוות סיבה לדאגה.
מתי יש צורך בביקור וטרינרי לבעיות קיבה אצל כלבים?
התשובה הקצרה היא, כאשר יש ספק, עדיף להיות בצד הבטוח ולהתקשר לווטרינר שלך – או לפנות לטיפול וטרינרי חירום אם זה אחרי שעות העבודה וחיית המחמד שלך נראית חולה מאוד. הסיבה לכך היא שמצבים מסוימים יכולים להיות חמורים מאוד ואפילו מסכני חיים.
לפעמים, באופן מפתיע, קשה לדעת אם בעיית קיבה היא רצינית או לא. ואפילו מצבים קלים עלולים להפוך לרציניים (ומאתגרים/יקרים יותר לטיפול) אם לא יטופלו זמן רב מדי. אז תמיד תטעו בצד של זהירות. עם זאת בחשבון, הנה כמה דברים שמצדיקים ביקור וטרינרי דחוף:
- חיית המחמד שלך היא גור צעיר, קשיש מבוגר או סובל ממצב בריאותי כרוני.
- הקאות או שלשולים קשים או מדממים מאוד.
- קלקול קיבה מלווה בסימפטומים כמו חוסר תחושה, התייבשות או חום.
- חיית המחמד שלך מפגינה כאבי בטן.
- חיית המחמד שלך מראה תסמינים של נפיחות, במיוחד בגזעים המועדים למצב.
מה גורם לבעיות במערכת העיכול בכלבים?
ישנם עשרות (אולי אפילו מאות) גורמים לקלקול קיבה/מעיים אצל כלבים. בעיות עיכול יכולות להופיע במספר דרכים שונות, כולל תסמינים ברורים (כמו הקאות) או שינויים עדינים בהתנהגות שעשויים להיות קשה יותר לזיהוי. בעיות בריאות במערכת העיכול עשויות להופיע באופן פתאומי, או להיות כרוניות יותר [1] ועדינות בטבען.
להלן נסקור כמה מהגורמים הנפוצים ביותר לבעיות עיכול אצל כלבים.
חוסר שיקול דעת תזונתי או גורמים הקשורים למזון לבעיות עיכול
חוסר שיקול דעת תזונתי פירושו שכלב אכל משהו שאסור לו לאכול, כמו אשפה, שאריות שולחן או משהו שהם הרים מהאדמה במהלך הטיול שלו. זהו אחד הגורמים הנפוצים ביותר לקלקול קיבה, והוא עשוי לנוע בין תסמינים קלים וחולפים להקאות קשות ושלשולים הדורשים טיפול רפואי. בעיות עיכול יכולות להופיע גם במהלך החלפת מזון, גם כאשר עוברים למזון בריא. מסיבה זו, כל שינויי המזון צריכים להיעשות באיטיות במשך 1-2 שבועות כדי לאפשר לגוף זמן להסתגל.
כשזה מגיע לבעיות עיכול אצל כלבים, הורים לחיות מחמד תוהים לעתים קרובות, "כמה אוכל לתת לכלב" חשוב לעקוב אחר המלצות הווטרינר שלך לגבי מינון ותדירות בעת מתן כל סוג של תרופה או תוסף. מינון יתר יכול להוביל לתופעות לוואי שליליות ועלול להזיק לחבר הפרוותי שלך.
שלשול סטרס
תאמינו או לא, מתח יכול לגרום לכלבים לקלקול קיבה. זהו אחד הגורמים השכיחים ביותר לשלשול במהלך נסיעה או עלייה למטוס. אם הגור שלך נוטה לבעיה זו, זה עשוי לעזור לדון בטיפולים מונעים עם הווטרינר שלך לפני כל עלייה למטוס, נסיעה או שינויים גדולים בבית.
סיבות זיהומיות לבעיות קיבה/מעיים של הכלב
גורים צעירים נוטים ביותר למחלות זיהומיות – במיוחד וירוסים כמו Parvovirus שעלולים להיות קטלניים – מכיוון שמערכת החיסון שלהם עדיין לא מפותחת במלואה. אז זה תמיד רעיון טוב לקבוע ביקור וטרינר בהקדם האפשרי עבור גור עם בעיות במערכת העיכול. אבל, כלבים בכל גיל רגישים לזיהומים מסוימים של חיידקים, ויראליים או אפילו פטרייתיים (תלוי במיקום הגיאוגרפי). טפילי מעיים כגון תולעים או ג'יארדיה נפוצים מאוד גם אצל כלבים. למרבה המזל, רוב הטפילים מגיבים היטב לטיפול, אך ללא טיפול עלול לגרום למחלה קשה יותר.
מצבים דלקתיים של מערכת העיכול
חלק מהכלבים עלולים לפתח אלרגיות למזון, או אפילו מחלת מעי דלקתית (IBD). לא כל הגורמים למצבים אלה מובנים, ואבחון עשוי לכלול ניסוי האכלה בסוג מסוים של מזון עם מרכיבים מוגבלים. לאחר האבחנה, הטיפול כרוך לעתים קרובות בהקפדה על תזונה המתאימה ביותר עבור אותו כלב אינדיבידואלי, כמו גם תוספי מזון או תרופות מסוימות לטיפול בסימפטומים.
בליעות רעילות
מזונות מסוימים (כגון שוקולד) או חומרים אחרים (כימיקלים ביתיים, רעלים, או אפילו סוגים מסוימים של צמחים ופרחים) עלולים לגרום לבעיות עיכול אם כלב אוכל אותם. בנוסף, רבים מהרעלים הללו גורמים להשפעות נוספות על הגוף (כגון רעידות, שינויים בקצב הלב וכו') וחלקם עלולים להיות קטלניים.
תרופות רבות לבני אדם רעילות גם לחיות מחמד. כמו כן, תרופות מסוימות שאינן רעילות (כגון אנטיביוטיקה ונוגדי דלקת) אשר נרשמות לחיות מחמד במצבים רפואיים אחרים עשויות לשאת סיכונים לתופעות לוואי מסוימות, כגון שלשולים או אפילו כיבי קיבה.
הרחבת קיבה ווולוולוס (GDV או נפיחות) בכלבים
GDV הוא מצב שבו הבטן מתפתלת ומסתובבת, לוכדת גז בפנים. הדבר גורם לקיבה להתרחב, וכתוצאה מכך לדימום פנימי, נזק בלתי הפיך לקיבה ולטחול, קרע בקיבה, הלם ומוות. למרבה הצער, כל זה יכול לקרות די מהר, אז יש להתייחס תמיד למצב חירום. התסמינים השכיחים ביותר של GDV אצל כלבים כוללים רגורגיטציה (ביצוע תנועת הקאה מבלי לייצר שום הקאה), בטן נפוחה וכואבת, התנשפות וחוסר שקט/חוסר יכולת לשבת ולהרגיש נוח.

נדרשים גם טיפול תומך ואשפוז נרחב. בעוד שכל כלב עלול לפתח GDV, המצב נפוץ ביותר בגזעים גדולים בעלי חזה עמוק כמו דנים גדולים ופודלים סטנדרטיים. היסטוריה משפחתית של GDV פירושה גם סיכון מוגבר. לרוע המזל, הסיכון הגנטי מקשה על מניעת GDV. עם זאת, יש כמה דברים שאתה יכול לעשות, במיוחד אם הגור שלך הוא גזע בסיכון:
- חלקו את האוכל ל-2-3 ארוחות קטנות יותר במהלך היום (ולא ארוחה אחת גדולה).
- הימנעו ממתח ככל האפשר.
- שמור קערות מזון ומים על הרצפה. אל תרומם אותם.
- אל תפעיל את הכלב שלך במשך שעה לפני ואחרי הארוחות.
- כלבים מסוימים יכולים גם להפיק תועלת מניתוח מונע, כלומר היצמדות הבטן לדופן הבטן על בסיס מניעתי. זה בדרך כלל משולב עם ניתוח עיקור או סירוס.
דלקת הלבלב אצל כלבים
דלקת הלבלב מתייחסת לדלקת של הלבלב, איבר ליד הקיבה והמעיים המייצר אינסולין (לוויסות הסוכר בדם) וכן אנזימי עיכול חשובים. סיבה שכיחה לדלקת הלבלב היא בליעה של יותר מדי מזון שומני – במיוחד שאריות שולחן. דלקת של הלבלב גורמת לתסמינים כמו הקאות, שלשולים וכאבי בטן.
כלב החולה בדלקת הלבלב עשוי להזדקק לאשפוז, מכיוון שהמצב עלול להיות קטלני ללא טיפול. אשפוז מספק נוזלי IV, תיקון אלקטרוליטים, תרופות להזרקה וטיפול בכאב. בטווח הארוך, דלקת לבלב חמורה או חוזרת מספר פעמים עלולה להוביל גם לסוכרת ולבעיות עיכול כרוניות.
חסימות מעיים אצל כלבים
אצל כלבים, חסימות מעיים עלולות להיגרם מכל דבר שחוסם את מעבר המזון דרך מערכת העיכול. זה עלול להתרחש עקב מסה (סרטן), בקע, בעיית מעיים או מחלת מעיים (מצב בו המעי הדק "מטלסקופ" על עצמו). אבל לרוב, חסימות מעיים אצל כלבים נגרמות על ידי בליעת משהו שהם לא היו צריכים לאכול.
כל כלב יכול לפתח חסימת מעיים. עם זאת, המצב נפוץ ביותר אצל גזעים בעלי מוטיבציה גבוהה לאוכל ואוהבים להכניס דברים לפה, כמו לברדור רטריבר. כדי להימנע ממצב זה, עליך להכיר את הרגלי הלעיסה של הגור שלך. אם הם לועסים צעצועים ושמיכות, אסור שיהיו להם פריטים אלה ללא השגחה. אתה יכול גם למנוע גישה לפחי אשפה, להתרגל להרים חפצים קטנים מהרצפה ולשמור על הגור שלך מרותק בבטחה לארגז או לחדר חסין לכלבים כשאתה לא בבית.
אבחון בעיות קיבה/מעיים של הכלב
חשוב להבדיל בין תסמינים לאבחנה.
הקאות ושלשולים אינם אבחנות בפני עצמן – אלא הם סימפטומים. הם גם נחשבים לתסמינים לא ספציפיים, מה שאומר שהם קשורים לבעיות בריאותיות רבות ושונות, ולא רק למצב ספציפי אחד. מסיבה זו, להגיע לעומק הנושא – ואבחון כלב על מנת לספק את הטיפול הטוב ביותר האפשרי – דורש בירור מסוים.
הגעה לאבחנה כוללת:
היסטוריה של כלב. הווטרינר שלך ישאל שאלות לגבי הסימפטומים של הכלב שלך וכל מה שהוא יכול היה להיחשף אליו (לדוגמה, אם אתה חושד שהכלב שלך נכנס לפח או אכל משהו רעיל). נסה להעביר מידע רב ככל שתוכל – כולל תיאור ההקאות או השלשולים בפירוט – מכיוון שזה עשוי לעזור לווטרינר שלך להגיע לאבחנה מהר יותר.
בדיקה גופנית. הווטרינר שלך יבצע בדיקה גופנית מלאה. זה לא רק כולל תחושת הבטן לאיתור סימנים של חריגות, זה מכסה גם בדיקת הטמפרטורה של הכלב, הדופק, הלב, הריאות, הידרציה, בלוטות/ בלוטות לימפה ועוד. זה מספק מידע רב ערך על הבריאות הכללית של הכלב, ועוזר להנחות את תוכנית הבדיקות האבחנתיות.
בדיקות אבחון. בדיקות מעבדה מספקות מידע על מה שקורה בתוך הגוף של חיית המחמד. דוגמאות לבדיקות אבחון נפוצות לבעיות קיבה אצל כלבים כוללות:
- בדיקת צואה/צואה לאיתור טפילים.
- עבודת דם (לספירת תאי דם, תפקוד איברים, סוכר בדם ואלקטרוליטים).
- ניתוח שתן.
- צילומי רנטגן.
- אולטרסאונד.
- בדיקה הורמונלית.
- בדיקת מחלות זיהומיות.
- ניסוי מזון לשלילת אלרגיות למזון.
- אם יש ציון, הליכים נוספים כגון ניתוח, אנדוסקופיה או ביופסיות.
טיפול בבעיות עיכול אצל כלבים
הטיפול מכוון לגורם הבסיסי. לדוגמה, כלב עם טפילי מעיים יקבל תילוע, בעוד שכלב עם חסימת מעיים זקוק לרוב לניתוח. במילים אחרות, הטיפול משתנה בהתאם למה שגורם לבעיות העיכול. בנוסף, בדרך כלל יש צורך בטיפול תומך. טיפול תומך הוא כל דבר המכוון להקלה על הסימפטומים, מניעת סיבוכים (כגון התייבשות מהקאות) וסיוע לגור להרגיש בנוח יותר.
דוגמאות לטיפולים תומכים נפוצים כוללים:
- תרופות נגד בחילות.
- סותרי חומצה ומגני קיבה/מעיים.
- תרופות להקלה על שלשולים.
- פרוביוטיקה המיועדת לחיות מחמד.
- טיפול בנוזלים (להתייבשות והחלפת אלקטרוליטים).
- דיאטה תפלה (עוף רגיל ואורז מקובל) או דיאטה מיוחדת לקיבה רגישה.
טיפול בבעיות קיבה של כלב בבית
אם יש לך כלב בוגר שהוא בריא אחרת, מתנהג כמו האני הרגיל שלו, שומר על מזון ומים, ורק עם תסמיני עיכול קלים, זה בדרך כלל בסדר לנסות כמה טיפולים ביתיים פשוטים למשך כמה ימים. רק הקפד לקבוע ביקור וטרינר אם הגור שלך מחמיר, או אם הסימפטומים שלו לא משתפרים.

הנה כמה דברים שאתה יכול לנסות:
- דיאטה תפלה. עוף רגיל ורזה ואורז הם אופציה נפוצה, וכלבים רבים אוהבים את הטעם. בטטה רגילה ומבושלת יכולה גם להוסיף סיבים, שעשויים לעזור למיצוק צואה רופפת.
- שמור תמיד הרבה מים זמינים, כדי שהגור שלך יוכל להישאר לחות.
- תן לכלב שלך לנוח.
- שקול להוסיף פרוביוטיקה המיועדת לחיות מחמד.
להיות הורה לחיות מחמד אולי תרצה לקרוא את המדריך שלנו על מאכלי חג ההודיה לחיות מחמד כאן.